There was an error in this gadget

Nufnang Ads

Thursday, January 14, 2010

ALAHAI...ADA APA DENGAN ABPBH...

Banyak sungguh kan anugerah-anugerah dalam industri muzik n hiburan kt Malaysia ni...

Hari tu baru je lepas AJL24....nnti akan menyusul pulak le ABPBH....betul2 banyak...nnti de le lg AIM, APM, FFM, pe lg ek...macam2 lagi r....

Ni nak cakap pasal ABPBH....short form untuk Anugerah Bintang Popular Berita Harian....anjuran...of course le Berita Harian Corp.... Tadi kta masuk website die...tgk calon2...agak terkezut ng beberapa pencalonan... Antaranya...pencalonan Faizal Tahir dalam kategori Pengacara TV Lelaki Popular... Nah ambik...sape kata artis kita x versetail...tgk je si Faizal ni...nyanyi blh, compose lagu blh...dalam industri muzik ni mmg dh femes amos sgt2 dah...sampai Siti...ops...Dato' Siti kita pon respek die beb.... Walah r!!! Sekarang masuk bidang pengacaraan lak... Gempak x gempak... Xlama lg masuk lak bidang lakonan.... Hoho... Tu baru kezutan pertama... Kezutan kedua lak... Zizan Nin yang menjadi kegilaan wanita muda mudi gori..Artis Komedi Lelaki Popular... Unbelievable tol... Pemuda macho n ensem ni dikatakan agak lawak... Hoho... No comment on that... Seterusnya lak...buat julung-julung kalinya ade pencalonan non-malay kat Artis Komedi Wanita Popular, Kencana Dewi. Ni baru le 1Malaysia kn... Hoho... Dan kali ni...persaingan kembali sengit ng Raja SMS kita, Mawi ng pndatang baru yg agak popular, Nabil, berentap bersama2 ng diva2 negara kita seperti, Abg Rosyam, Dato' Siti, n Saiful Apek yang agak lama mendiamkan diri dalam arena seni tanah air...

So...sape pilihan anda? Sementara de masa lagi ni...cepat2 le undi artis kegemaran anda... Sb senang je nk undi...just beli surat khabar Berita Harian...tik2 then anto... Nak lagi mudah? Sekarang Berita Harian dah bukak alternatif lain iaitu....SMS...so SMS le banyak2 artis kegemaran anda. Tp jgn le over lak...sampai berhutang keliling pinggang sb nk undi punye pasal... Lgpon bkn korg yg menang pon...Hoho... Akhir kta dari kta....ada hati rasa, ada mulut bicara, ada pena utara, ada akal pike2 ler....bubbye....

Saturday, January 9, 2010

ALAHAI....GEMPAK GILA!!! GILA GEMPAK!!!...

Assalamualaikum n salam 1 Malaysia buat semua…


Alkisah kali ni ialah pasal AJL 24 semalam...memang gempak abis...

Antara semua AJL, AJL 24 paling banyak melakar sejarah, kegemilangan, dan persaingan... Semua finalis hebat2 belaka... Susah nak ramal sape yang akan mengungguli AJL kali ni...



Ni antara finalis malam tu, Aizat bawa 2 lagu, Pergi ng Kau Aku, Yuna Dan Sebenarnya, Faizal Tahir Bencinta, Black Aku Rindu Sayang Kamu, Tomok Rinduku Terhenti, Bunkface Situasi, Estranged Aurora, Misha Cinta Adam & Hawa, Stacy Pakai Buang, Akim Bengang, Hafiz Masih Jelas, Hujan Aku Skandal, dan Alyah Tak Mungkin Kerna Sayang. Sume hebat2 kan?


Antara sejarah yang tercipta mlm tu... Juri buat opening...memang meletop habis r…Dato Siti kita dengan rendisi baru Lagu Untukmu... So nice.... Colabrate lak ng Azlan & The Typewriter...Gempak n berapi giler… Hoho… Sejarah seterusnya… Budak Idola Kecil 2 turut berentap… Hoho… Ni idea si Sam Bunkface tu r…ajak Arill ng Nurul yang diimport khas dari utagha…hoho… Next is finalis turut membuat persembahan…si Black le ni…selain mempertaruhkan lagu Aku Rindu Sayang Kamu, Black turut membuat persembahan penutup bersama MUH…Hoho…gempak beb… N sejarah yang paling best sekali ialah Dato’ Farid masuk jd juri…Hoho… Siti ng Hazami pon jd juri gk…N bnyak dr2 yg jd juri…


Ni kita nk komen pulak pasal persembahan dorg ni…Kalu tgk sume…dress mmg xkalah ng sape2…props ng penari pon mantap2 sume… Tapi kene le pilih yang paling lawa dress kn…Hoho… Kita paling suke dress Yuna ng ringkas tp berani…Nmpak sweet sgt… Imej wanita solehah gitu… Hoho… N dress paling x berkenan…Terpaksa gk ckp…walaupon kta suke sgt die ni…Misha n Akim… Pakaian dorg mlm tu x menarik n mcm xsesuai kt badan dorg… Hoho…

Abis cite pasal pakaian kita cite lak psl vocal. Memang x dapat dinafikan lagi sume yang bertanding punya vocal yang mantap2 gitu…mmg x plastik r. Tapi…kita agak kecewa ng vocal Misha, Faizal, n Akim mlm tu… Ntah slack kt ne…vokal dorg xssmpurna mana pon… May b x sihat kot. Nk wt cmne kn….papepon ramai yg improve dari segi kualiti vokal… Paling menunjukkan peningkatan Yuna r…mmg sweet sgt die nyanyi mlm tu. Aizat pon…vokal terbaik r mlm tu. Black mmg xdpt dinafikan lagi vokal die mmg mntap. Sb tu r menang Vokal Terbaik mlm tu…


Skrg nk bebel psl music arrangement lak. Sume wt music arrangement baru. Sume best2. xde pony g xbest. Hujan ng jazz, Aizat ng konsep 1 Malaysia, Yuna ng classic music, yang len tu…arrangement biasa2 je kot… Hoho… Bnyak sgt r pulak puji si Yuna ni…














Stkt tu je r post kali ni…harap AJL25 nnti lagi gempak dari mlm td…walaupon siaran tergendala selama beberapa minit…tp tetap mantap… Da’ bomb r!!! Last word from kta…Congrate 4 the winners, Johan, Aizat Pergi, 2, Yuna Dan Sebenarnya, 3, Faizal Tahir Bencinta, Vokal Terbaik Black Aku Rindu Sayang Kamu, & Persembahan Terbaik Kau & Aku Aizat. Kpd yang kurang berjaya cuba lg next year k… Korg sume mmg terbaik r!!!

ALAHAI...PEDULI KE???...












Assalamualaikum n salam 1 Malaysia buat semua...

Ni nk cite skit psl Konset Amal Tabung Sinar Peduli yang saya pergi semalam...
Overall rating dari 10 blh r bagi 6 kot...

Agak banyak ketidaksempurnaan konsert ni...
Yang paling ketara x menepati masa...sampai de mak cik n pak cik yang dok sebelah saya komplen...janji melayu le katakan...hoho...sptutnya kene tuko r...jd janji 1 Malaysia kn...hoho...

Beside that, agak hambar ng mc mlm tu yg agak...ntah r...cm x natural r...lawak die buat pon x jadi...n cm hambar r senang cakap...kurang pengalaman lagi kot...sb x pernah pon kenal dia tu...rsanye mc expokonvo ritu lg ok kowt...hoho...

Lepas tu de plak kesilapan tech mse group Irsyadi nk perform...so x jd nyanyi lgu hit dorg...hampa ktorg sebagai penonton ni...hoho...(padahal x knl pon dorg ni...ntah r...dlu de tgk de group dr kipsas nma irsyadi gk...tp...same ke?...wallahualam...)

Yang paling vast tu...dik2 nun...dengar kta ni konsert ala2 nasyid...tup2 kuar le plak artis ni...Fazra...ng attire yg bukan imej muslimah sejati gitu...hoho...teringat perlian uncle sebelah kita mlm tu...ni le 'nasyid kontemperori'....hua3...sejak bila le plak nasyid kontemperori bukak2 tudung uncle oi...

Paling x puas ati...kt poster de ramai artis yg dikabokan tuk perform...tup2 de cuma, Muslim Voice(finalis akademi nasyid), Irsyadi, Alif AF6(bru kenal je), Aiman(2nd runner up Akademi Nasyid), ng Fazra...juara Akademi Nasyid xde, Salima AF xde... Walaupon bkn r berharap sgt nk tgk dorg perform...tp tu jnji tu kn...hoho...

Dewan mlm tu nmpak lengang sgt2 beb...sb x penuh mana pon...separuh pon x smpai...yg frust skali tu...rsenye bdk2 UMP ni x ramai mana pon kalu x jmput org2 dari luaq...xtau le napenye le smbutan xmmberansangkan...bukan slalu blh tgk konsert live dari halaman UMP ni...kita frust tol ng smbutan UMPian ni...tau r artis2 jmputan tu bkn r popular sgt...tp...at least...sokong r org nk wt amal...hoho...tol xkonsep amal cmni?...yg penting maruah UMP tu sndiri...buat kt UMP tp tuan rumah pon bg smbutan yg hambar je...cmne ni?!

Akhir bicara...buat le amal bnyak2...hoho...sedekah r selagi boleh...mana tau ari ni ari org...len kali ari kita...byangkan kalu rini kita x tolong org, nnti kita susah? Kalau ikut hukum karma...xdenye akan ditolong...tol x kita ckp? So...bukak minda jgn lena... N nk mintak maaf le kalu de org yg terasa, marah, geram ng post yg dibuat ni... Kita just komen tuk kebaikan...bkn tuk kontriversi k... Ada hati rasa, ada mulut bicara, ada pena utara, ada akal pk2 le.... Sekian post tuk sekian kalinya ni...hoho...

Wednesday, January 6, 2010

ALAHAI...JOM MENGURUT!!!...

URUTAN...JOM KITA TRY!!!


Hai kawan2...bersua lagi kita...Hari ni saya nak bawa anda2 semua untuk membuat urutan yang...mmm...agak simple...tapi kesannya...agak ok r... Senang, mudah, dan simple... Just give a try k!!!


1. Daya Tumpuan

Urutan ini dilakukan di bahagian hidung antara dua mata. Picit secara lembut ke atas dan bertahan selama 3 kiraan. Kemudian picit secara menurun pula. Ulangi sebanyak 3 kali. Urutan ini baik untuk daya pemikiran, intelektual & tumpuan anda.


2. Keseimbangan

Urutan ini masih di tempat yang sama. Urut di bahagian batang hidung kiri dan kanan dengan menggunakan hujung jari. Semakin lama mengurut kenakan semakin sedikit tekanan. Ulang dalam kitaran 24 kali.


3. Tenaga yang lebih segar

Urutan ini digunakan di pesisiran rambut dikepala...Dekat area antara rambut & dahi. Gunakan semua jari dengan meletakkan ibu jari dibahagian belakang telinga. Kemudian tolak jari-jemari kebahagian luar titik meridian secara lembut. Ulang dalam kitaran 24 kali.


4. Memori

Urutan ini dibahagian bahu. Just picit bahu andan menggunakan jari-jemari. Urutan ini bagus bagi melegakan tekanan & melancarkan perjalanan darah ke otak.


5. Daya hidup

Genggam tangan antara ibu jari dan jari. Kemudian picit perlahan-lahan. Dan ulang dalam 12 kali. Urutan ini pula bagus untuk menyalurkan tenaga ke seluruh badan.

ALAHAI...MUDA MUDI...

Assalamualaikum w.b.t...

Hari ni tak tau nak post pemenda...jadi post je r lirik lagu ni... Best sgt…Suka lagu ni sejak mula2 dengar…Catchy & fun… Have fun k…


LIRIK LAGU MALAM PESTA MUDA MUDI


Malam pesta muda mudi
Bertemasya dan menari
Suka ria dalam hati


Sungguh ramai malam pesta
Muda mudi bergembira
Hilang rasa duka


Kita bernyanyi sungguh merdu
Menghibur hatiku
Marilah oh kawan-kawanku
Jangan malu


Malam pesta muda mudi
Banyak kisah yang terjadi
Hilang rasa hampa


ALAHAI...TRIVIA: JAWAPAN

JAWAPAN TRIVIA


Jawapan.... jika banyak jawapan dari kamu...lihat penerangan A. Jika banyak jawapan dari sahabat…lihat penerangan B


A

Just rewind, adakah anda sudah jadi teman berbual yang baik o belum? Jangan2 kamu ni jenis mudah marah, cepat tersinggung, bukan pendengar baik, o banyak main. Kalau jawapan anda ya…tak salah jika sahabat anda malas untuk bercerita denganmu. Sebenarnya dia terlalu ingin berbual denganmu tapi melihatkan sikap kamu yang endah x endah je...membuat si dia tawar hati. Jika kamu sudah tahu salah silap kamu, apa kata cari jalan terbaik untuk perbetulkan keadaan seperti sedia kala. Berbual2lah dan ambil berat setiap apa yang dia nak katakan. Tunjukkan kesungguhanmu yg sudi menjadi pendengar setianya all da time. Yang penting jujur jika dia perlukan anda.


B

Kamu sudah terbiasa menjadi tempat curahan perasaan. Justeru, dia memilih untuk meluahkan pada teman yang lain pula. Berubah angin le katakan. Mungkin pada kekasih o teman2 barunya. Sungguhpun begitu, si dia still jaga ati n perasaan kamu. Ada sebabnya untuk dia mogok berbual dengan kamu. Tapi jangan pula kamu sedih kerana kamu sudah berusaha menjadi teman berbual yang baik. Biarkan masa mengubah segala. Beri masa, ruang, dan peluang untuk kamu berdua. Nanti pasti si dia akan datang pada kamu....

Friday, January 1, 2010

ALAHAI...NAK TRY BERSAJAK LE PULAK...

Dia…


Dia segala…

Dialah punca…

Dia mereka…

Dialah segala...


Dia segala...

Bagiku dia insan sempurna

Insan istimewa

Insan untuk terbitkan rasa cinta

Insan untuk meringankan rasa asmara


Dialah punca...

Punca datangnya seri bahagia

Terbitnya suria gembira

Surutnya lembah derita

Terangi malam suram durja


Dia mereka...

Mereka sebuah bahagia

Melakar seribu kesempurnaan dijiwa

Mencoret rasa seribu makna

Puitis cinta ke akhirnya


Dialah segala...

Segala punca riangnya

Melamar jiwa nestapa

Menyelamatkan dari seksa alpa

Terhadap dunia penuh cereka suka duka durjana


Dia...

Hidupku

Jiwaku

Jantung penyeri

Pengubat sanubari


Terpateri cinta abadi dua jiwa

Moga kekal cinta suci hingga akhir usia


Nukilan : Asyraf UMP

ALAHAI...YANG MANA SATU???...

PENTINGKAN SAHABAT ATAU DIRIMU SENDIRI???


Ni ada trivia yang best saya jumpe dalam satu majalah ni...try ler jawap...untuk ketahui anda jenis yang mana...


Kamu...

· Akhir-akhir ini kamu banyak menghabiskan waktu mengikuti kelas dan persatuan yang baru disertai

· Kamu pernah membocorkan rahsia sahabat

· Pernah menolak pelawaan sahabat ketika die ingin meluahkan rasa hati

· Bengang apabila sahabat bercerita tentang perkara yang remeh temeh sahaja

· Menunggu sahabat anda bergayut lama di telefon membuatkan anda geram n ‘fed up’

· Si dia suka bergayut lama2 tapi kamu tidak. Si dia suka berbua; dengan kamu menerusi telefon rumahnya

· Setiap kali berbincang, kamu akan memaksa dia menerima sarananmu

· Jika diingat2kan semula, kamu memang suka bersembang dengan si dia. Macam2 yang kamu sembangkan. Asyik!

· Selalunya kamu akan buat bodoh jika sahabat sedang bercakap dengan kamu


Sahabat...

· Sahabat lebih banyak berbual dan menghabiskan masa dengan kawan-kawan yang lain daripada bersamamu

· Sahabat pernah mengadu kamu sudah jarang keluar bersamanya sejak kebelakangan ini

· Sahabat tahu kalau kamu tidak suka diganggu pada masa2 tertentu

· Kamu dapat tahu sahabat selalu ambil berat tentang sebarang masalah yang kamu hadapi

· Sahabat kamu sudah punya teman istimewa sekarang malah sering bersamanya

· Sahabat tahu yang kamu memang selalu bimbangkan dirinya yang sentiasa bermasalah

· Setelah lama bersahabat, barulah kamu tahu sebenarnya si dia sangat memilih kawan untuk bercerita dan berbual

· Sahabat tahu kamu tidak suka berkawan dengan kawan-kawan tertentu misalnya musuh kamu....

· Baru2 ni kamu ada buat silap terhadap si dia


Jawapan iya banyak pada bahagian kamu...atau sahabat...??? Dalam post seterusnya kita kongsikan jawapan utk trivia ni ek...Tunggu tau…

ALAHAI...KEKASIH ATAU SAHABAT?

PERSAHABATAN ANDA & SI DIA...

Persahabatan buat kami HAPPY!!!


Kongsikan pengalaman dan kegembiraan persahabatan anda dengan si dia di sini...Apa yang patut anda kongsi? Ni just suggestion...Anda mungkin boleh bagi pendapat tentang sahabat anda...ciri2 sahabat idaman, dan ciri2 yang telah ada pada dia...n macam mana anda dan si dia berkenalan dan apa dugaan terbesar atau krisis paling sukar sepanjang persahabatan anda dan si dia...


SHARING IS CARING....RESPON TAU...

ALAHAI...SAHABAT...SAHABAT...

ERTI PERSAHABATAN

Kenali dirimu…

Ramai yang menemui sahabat namun gagal meneruskan persahabatan kerana tidak pandai memainkan peranan masing-masing. Jom kita lihat beberapa benda yang perlu kita ambil tahu untuk menjadi sahabat baik dunia akhirat…



· Senangkan dirimu untuk senangkan kawanmu. Jangan malu melakukan hal2 yang agak gila-gila dengan kwn….tapi jangan lakukan perkara gila sudah….


· Sedia menjadi motivator untuk sahabatmu…tidak kita waktu suka, duka, senang, susah…senang cakap sentiasa ada disampingnya membantu sedaya kamu untuk menyelesaikan permasalahan si dia.


· Bersikap terbuka dan sentiasa bersedia untuk menerima sebarang kejutan. Mungkin pada permulaan persahabatan, si dia belum begitu terbuka untuk berterus terang dengan anda tentang dirinya, mungkin tentang latar belakang budaya atau keluarganya yang dianggap satu yang memalukan untuk dikongsi bersama anda. Jadi jika si dia terbuka untuk menceritakan tentang kisah gelap tersebut, janganlah anda sebagai sahabat menyisihkannya, hanya kerana salah orang lain...


· Jadilah pendengar yang baik untuk si dia. Biarkan dia menceritakan segala permasalahan kepada kamu. Biarlah persahabatan kamu, sama2 tertawa, sama2 menangis, sama2 segalanya pendek kata.


· Setia dan toleransi. Sentiasa hadir dalam suka dan dalam duka kehidupan si dia. Jangan datang tika waktu suka2 saja, dan lari bila kawan ada masalah. Jangan jadi kawan makan kawan k...


Rasanya setakat ini saja isu diskusi kita kali ini. Harap artikel ni dapat dimanfaatkan oleh anda2 diluar utk jd sahabat yg lebih memahami, setia, dan baik...