There was an error in this gadget

Nufnang Ads

Sunday, October 23, 2011

ALAHAI....NAK BELI HANDPHONE??? BACA NI DULU...

Assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera salam satu malaysia semua...

Hari ni nak kongsi sikit info yang dapat dari kawan-kawan. Cara untuk anda mengetahui dari mana korang punya handphone tu. Mudah aje. Cuma dail *#06#.

Lepas tu akan keluar no siri. Korang tengok no yang ketujuh dan lapan. Kalau 02, atau 20, maksudnya dari China, 03 paling bagus lah, lepas tu 11 dari Finland, dan yang paling tak bagus 13. Jadi sebelum beli tu check dulu lah ye. Jangan kena tipu dengan penjual handphone tu. Ok. Have fun!~~

Monday, October 10, 2011

ALAHAI...KEJE MENIMBUN...

Assalamualaikum....salam sejahtera dan salam satu malaysia buat semua...

Lama jugak aku tak update blog ni...sebabnya laptop kesayangan aku ni tenat...kena hantar ke ICU...3 hari jugak lah...tu yang lama tak update tu...



Minggu ni memang busy abis...penuh kerja...full...tak tau lah mampu siapkan atau tak...harap-harap masih terdaya lah...

BTW...enjoy lah kartun yang aku selitkan kat bawah ni...huhu...


Thursday, October 6, 2011

ALAHAI...PANORAMA...

Tadi...time rehat untuk kudapan...dalam pukul 10pagi gitu...aku sempat lah menghilangkan rasa bosan dan kesejukan di dewan seminar dengan snap gambar-gambar panorama universiti aku dari tingkat 1 dari arah belakang...time ni awan ala-ala mendung macam nak hujan je...

ALAHAI...MANA ACI!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera salam satu malaysia...

Hari ni nak post rasa kurang puas hati...sebab sikap bias...atau terlepas pandang, staf perpustakaan kat universiti aku...

Hari tu aku terbawa le masuk beg...dengan segeranya dia menyuruh aku keluar letakkan beg aku diluar library...dengan cara yang baik lah tapi...terpaksa lah aku keluar semula dan masuk kembali...padahal tengah kejar masa sebab dah lambat tuk masuk seminar pagi tu...

Time aku masuk tu pulak terserempak dengan makluk tuhan lain yang bawak beg...tapi staf tu tak cakap apa-apa pon...ramai pulak tu...tak adil langsung kot...orang lain boleh bawak tapi aku kena letak kat luar...hangin je aku dengan staf kat situ hari tu...tapi sabar je lah...

Ni gambar-gambar bukti ramai orang lain bawak beg tapi hanya aku dihalau keluar untuk letak beg kat luar...korang fikirkan lah sendiri...








Tuesday, October 4, 2011

ALAHAI...WATERMARK CONTEST...

Setelah jelajah banyak-banyak blog...aku rasa blog aku agak kekurangan banyak...huhu...biasa lah...baru nak aktif semula kan...blog-blog dorang tu dah lama dah activate dan memang mengupdate selalu...

Tiba-tiba terlintas kat benak pemikiran aku gitu...cewah...teringin rasanya ingin membuat satu contest untuk pelayar-pelayar blog aku ni...tapi of course lah hadiahnya tak de lah lumayan mana...setakat yang aku mampu sahaja lah...memandangkan aku belum bekerja lagi...huhu...

Nak kata mudah...tak lah sangat...nak kata susah pon tak sangat...tapi ok-ok lah...caranya mudah saja kot bagi yang teror lah...aku nak buat contest DESIGN WATERMARK....amacam??? ok tak? yang wajib ada dalam watermark itu...tentulah perkataan ALAHAI...tu saja kewajipan yang perlu ada...huhu...mudah je kan? penyertaan seorang hanya boleh hantar 3 design saja maximum...pemenang akan diumumkan selepas bilangan penyertaan melebihi 60 design...atau kalau kurang mendapat sambutan akan diumumkan pada hari jadi aku bulan november nanti...

Ni pulak hadiah yang ingin ditawarkan...pemenang yang dapat menawan hati aku melalui design watermark dia akan menerima cash RM75...dan saguhati (depend pada penyertaan-setiap 10 design akan ada satu saguhati, maksimum adalah 3 saja sebab tak cukup bajet...) untuk yang kreatif bernilai RM10...seorang boleh terima satu hadiah saja...huhu...tak lumayan sangat pon...tapi ok lah gak kan...duit akan ditransfer ke dalam akaun atm anda...

Penyertaan dibuka mulai hari ini...boleh lah start design ye...then boleh lah dihantar ke email aku bila dah siap... amy88rool@gmail.com ...ok...selamat mencuba...

ALAHAI...CITYVIEW...

Assalamualaikum semua...dan salam satu malaysia...hehe...

Ha...korang pernah tak pergi kat hotel City View? Hari tu, masa konvokesyen aku, kat situ lah aku dengan famili menginap sementara...untuk hilangkan lelah dan penat sebelum akak dengan mama aku balik...

Review aku pasal hotel ni...overall ok-ok saja lah...sesuai dengan bintang yang dia dapat...akak aku komplain susah nak cari parking...tapi aku ok aje...aku paling suka dia punya breakfast...sedap...banyak aku makan...french bread paling aku suka...bihun dia pon sedap...dengan nasi hujan panas lagi...sedap lah semua makanan untuk breakfast dia sediakan...

Tak nak cakap banyak-banyak...sebab ada kawan aku komen...blog aku wordy tapi gambar takde...so kurang attraction...so korang enjoy lah gambar-gambar city view di waktu pagi yang dari aras kamar aku di City View Hotel yang aku snap dari phone aku yang serba nazak ni ye...




Monday, October 3, 2011

ALAHAI...DINNER KONVO...

Lambat sikit aku nak update pasal dinner konvokesyen kali ke 6 ni...bagi aku rating yang aku bagi biasa-biasa saja...tapi seperti biasa...setiap event tu mesti lah ada yang jadi penguatnya...dan tak kurang ada yang menjadikan event tu sedikit ralat...

Ni kira majlis dinner kali ke 3 aku attend sepanjang aku kat UMP...bagi aku...ok lah...biasa-biasa saja...tapi expectation aku amat tinggi...memandangkan bajetnye besar...dah tu staf pulak yang handle...harus lah meriah dan vogue gitu...ye dok???

Ok lah...aku start dengan perkara yang aku suka dulu ye pasal dinner ni...yang aku suka pasal gimik lagu professor klon tu...best...aku suka...tapi orang yang jadi profesor klon tu agak ketat sikit muka dia...huhu...sorry...then aku suka appetizer dia...aku suka udang dia...dan yang sudah tentu aku paling suka...sebab AKIM datang lah...haha...gafimmers kan...hehe...ni kira kali keempat baru lah aku dapat attend majlis yang ada Akim...

Perkara yang aku tak suka pulak...banyak sangat kot techical error berlaku kat skrin layar...paling ketara sekali masa gimik perasmian tabung alumni atas talian...memang ralat gila lah...tom yam dia pon...sangat-sangat tak best...aku rasa bukan standard hotel 5 bintang untuk sediakan tom yam sebegitu rupa...rata-rata cakap...macam rasa megi...ada yang rasa sesudu saja terus tak makan dah...penyediaan makanan yang lambat juga sangat-sangat meralatkan event ni...sampaikan ramai orang tak dapat menikmati dessert yang disediakan...yang meja-meja depan saja dapat makan...tak tau lah salah MC announce awal sangat majlis tamat atau memang waiter dia hidang lambat sangat...tapi aku rasa waiter dia hidang lambat sangat...

Tu sajalah kot review aku untuk dinner konvo kali ini...TQ...


p/s : All picture taken by azuwan kira...credit to him...TQ...

Sunday, October 2, 2011

ALAHAI...KONVOKESYEN YANG MENYEDIHKAN...

Assalamualaikum...

Lama gak tak update blog ni...dalam 3 hari jugak lah...sebab sibuk dengan konvokesyen...

Alhamdulillah...aku dapat berkonvo dengan jayanya pada 1 Oktober 2011 yang lepas...tapi banyak keralatan yang berlaku...

Aku sangat-sangat tak suka berkonvo pada waktu petang...banyak sangat masalahnya...dengan solatnya lah yang nak kena terkejar-kejar...tak selesa betul nak solat dalam keadaan yang sangat-sangat berlapis-lapis pakaian tu...dengan nak kena jaga jubah lagi...memang tidak digemari yang teramat sangat...

Konvo sesi petang ni pon tak sempat sangat nak bergambar dengan kawan-kawan sangat...sebab masing-masing nak melayan famili sendiri...sebab mostly famili akan bertolak pulang terus lepas tu...

Sedih...konvo lepas aku hanya sempat ambil gambar dengan ex-roomate aku masa first year saja...yang lain memang tak sempat...

Bunga yang aku beli pulak...alahai...bila bukak dia punya jaring-jaring yang tutup bunga tu...buruk sangatlah rupanya...layu...pudar...even ada yang dak buruk kelopaknya...geram gila kot...

Tak suka betul konvokesyen kali ni...meninggalkan kenangan yang sangat tidak menyeronokkan...

Thursday, September 29, 2011

ALAHAI...UJIAN-UJIAN...

Tension betul lah aku kali ni...ujian demi ujian datang bertimpa-timpa tanpa henti-henti...tak sempat nak solve satu masalah datang lagi satu masalah...

Ya Allah...aku belum tegar untuk menghadapi semua masalah yang datang ini dengan serentak...bantulah aku Ya Allah...aku insan yang lemah...lemah...sangat kerdil dan lemah...bantulah aku dalam menyelesaikan masalah yang mendatang ini dengan jiwa yang tenang...hilangkanlah stress dan gelisah hatiku ini...

Wednesday, September 28, 2011

ALAHAI...SAMA TAPI TAK SERUPA...

Hari ni...alhamdulillah...selamat sudah aku dan kawan aku, Duan, daftar untuk melanjutkan pelajaran untuk peringkat Sarjana...peringkat Master lah tu...

Macam-macam terjadi tau dalam proses nak mendaftar tu...first tu dah jauh merantau dari KK4 ke PPS....Pusat Pengajian Siswazah...kosong lah pulak...tak ada staf...dorang semua pergi ke taklimat untuk pelajar siswazah...post graduate student...terpaksa pulak le kitorang balik dalam keadaan yang sangat terik luar biasa hari ni...

Dah tu...masa nak daftar...time kitorang lah...boleh pulak sistem breakdown...bagi no matrik yang sama kat aku dan kawan aku tu...MKC11018...actually aku nak sangat-sangat no MKC11016...sebab tu tarikh lahir aku...16.11.1988...tapi tak sempat...sebab kawan aku yang lagi satu....Ain...daftar lebih awal dari aku....sedih...tapi tak pe lah...dapat dekat-dekat jugak lah dengan 16 tu...

Harap-harap...dengan bermulanya hidup aku sebagai seorang pelajar siswazah tadi...diberkati, dilindungi, dan dipeliharalah hendaknya aku dunia akhirat...semoga perjalanan aku untuk mendapat satu lagi sijil...pada peringkat sarjana ni...dipermudahkan oleh-Nya...amin...doakan kejayaan aku ye semua...

Ha...lappy aku sekarang ni macam dah ok sikit...dah pulih sikit kot...thanks pada yang mendoakan kesihatan lappy kesayangan aku ni...

Sekian saja posting untuk sama tapi tak serupa ni...terima kasih sebab sudi membaca...

ALAHAI...LAPPYKU SAKIT...

Assalamualaikum kawan-kawan...

Hari ni aku ada berita sedih sikit...lappy aku tengah sakit tenat...nazak dah...dalam beberapa minit on...then dia akan tertutup sendiri...

Wa...macam mana ni...dah lah banyak projek-projek yang bakal menyusul memerlukan khidmat lappy kesayangan aku ni...tapi dia pulak sakit tenat...tension gila...dah lah tengah pokai tahap gaban sekarang ni...tension! tension!

Siapa-siapa yang membaca posting ini harap dapat memanjatkan doa kepada ilahi untuk kesihatan lappy aku...semoga dia pulih seperti sedia kala...dan sentiasa dalam keadaan sejahtera hendaknya...

Lappy...yang sangat banyak berjasa padaku...jangan lah engkau sakit-sakit lagi...aku sedih sangat ni...

Tuesday, September 27, 2011

ALAHAI...SCALING???

Hari ini aku dengan kawan-kawan aku....off day pergi ke bandar...untuk ambil result blood test dengan medical checkup+x-ray...memang kepenatan yang luar biasa aku rasai walaupon bukan jalan mana-mana sangat pon...pelik...tapi benar...huhu...

After semua selesai...sorang member aku ni ajak le pergi klinik gigi kerajaan...katanya nak buat scaling...dah lama tak buat...

Scaling??? Apa benda scaling tu? Ha...memang perak le aku seketika...sebab tak tau scaling tu...

Sebenarnya...scaling gigi tu dia proses untuk membuang kerak-kerak kat gigi...yang degil-degil tu...sepatutnya setiap 6 bulan sekali patut buat...tapi tu lah first time seumur hidup aku pernah buat...teruk kan...

Scaling gigi ni agak menyakitkan lah jugak...depend pada tahap kedegilan dan ketebalan kerak gigi tu...lagi tebal dan degil...lagi lah sakit...sebab lagi susah nak buang...memang pengalaman yang tak kan aku lupakan lah sepanjang umur hidup aku...walaupon sakit sikit tapi lepas tu gigi akan lebih cantik dan sihat...hehe...

So...kawan-kawan...yang belum pernah try scaling gigi...pergi le cuba...kalau kat klinik kerajaan yang aku pergi tadi tu...sebelah dengan wisma negeri Pahang tu...murah saja...kena bayar rm3 saja...kalau kat swasta tak tahu lah...jangan takut-takut ye...try tau...jangan tak try...

Monday, September 26, 2011

ALAHAI...SEDAPNYA ROTI ITU...

Pagi tadi aku mengidam nak breakfast...jadi pergi le ke restoran Safiah kt KK4...nak makan roti canai...

Sambil-sambil tu tengok le drama ulangan Cinta Peah & Kisut kat astro...drama yang berpuluh-puluh kali dah diulang tayang kat channel tu...

Mak Cik Safiah yang tukang buat roti canai tu...sedap weh...hingga menjilat pinggan...tapi tak ada le sampai betul-betul jilat pinggan tu...huhu...just metafora aje...

Roti dia memang sedap...cukup rangup, lembut...yang paling best tu kuah dia...pergh...terangkat...marvelous sangat...sebenarnya ingat dinner tadi nak makan lagi...tapi dia tak buat dah untuk malam...ada pagi saja...

Memang dah terpaut hati untuk breakfast hari-hari dengan roti canai tu...hoho...sebab sedap...so...apa tunggu lagi...kalau yang belum try tu pergi le cuba...

Sunday, September 25, 2011

ALAHAI...BUKAN NAK PUJI TAPI REALITI...

Manusia...manusia...haish...

Tadi...kat kolej kediaman tempat aku menginap ni...ada le buat satu majlis sambutan hari raya...

Konsep dia bagus dan menarik...tapi bagi aku...banyak lagi ralatnya...oleh sifat dan sikap manusia ni...

Contohnya...time gotong royong...punya le sikit orang...sampai berkali-kali AJK dia buat pengumuman...yang paling teruk tu...bukan mintak tolong memasak ke apa...just nak mintak alihkan motosikal sendiri pon susah bagai...haish...nak mintak tolong yang lain-lain tu telah le lagi...serasa aku...ahli PEKA dengan sekreteriat saja kot turun padang...dan segelintir penginap yang peka...mungkin mereka fikir yang mereka dah bayar sebanyak RM5 sudah cukup untuk sekadar datang makan sahaja...tapi aku dikhabarkan bahawa duit itu bakal dipulangkan...dengar khabar-khabar angin sahaja lah...tak tau lah betul atau salah...

Contoh seterusnya...beza yang sangat ketara bila masa penginap-penginap hendak mengambil juadah makanan...antara yang lelaki dan perempuan...lain adab dan tatasusilanya...rasanya pembaca sekalian boleh faham apakah yang ingin diperkatakan...itulah yang nak dipuji tentang wanita/perempuan ni...berbanding lelaki...dalam bab ini...

Itulah...ralat yang ketara yang ingin dikongsi...biasalah...program pertama PEKA KK4...pulak tu program besar...macam-macam lah keralatan yang berlaku...tapi apa pon...semoga sukses dalam program-program yang mendatang...

Sekian dahulu posting dari saya kali ini...wassalam....



Saturday, September 24, 2011

ALAHAI....NASIB KO LE TANDAS....

Tandas...atau lebih gemar dipanggil toilet oleh student...may be sb glamor skit...BI kn...aku tengok sangat kasihan...

Mana tak nye...pengguna-pengguna nye yg sangat-sangat 'berhemat' dan 'berhemah'...dh guna xreti2 nak flush...ape ke pemalas sangat le org skrg nie...pemalas tahap gaban sampai nak flush pon malas...

Nk jirus2 sisa2 buangan yg berselerakan kt area tandas pon malas...apa nak jadi kalau nak buat benda tu pon malas...APA NAK JADI!!!

Sampai bila nak jadi seorang yang pengotor...pengotor...pengotor!!! Bukan ke kebersihan itu sebahagian dari iman...kalau diterjemahkan...kekotoran menyebabkan iman pon tergugat le...setuju tak???

Bila le Malaysia nak maju kalau rakyat2 nye pemalas...even nak flush toilet yang dia sendiri guna...aduhai...malang sungguh negara kita ada warga pemalas sampai macam ni sekali...

Andai kata ada pembaca-pembaca yang sedang membaca ini sebahagian dari manusia yang disebutkan dalam petikan...bawa-bawa lah berubah...jangan pentingkan diri sendiri ye...kita hidup bermasyarakat...

Sekian posting untuk kali ini...wassalam...