There was an error in this gadget

Nufnang Ads

Thursday, September 29, 2011

ALAHAI...UJIAN-UJIAN...

Tension betul lah aku kali ni...ujian demi ujian datang bertimpa-timpa tanpa henti-henti...tak sempat nak solve satu masalah datang lagi satu masalah...

Ya Allah...aku belum tegar untuk menghadapi semua masalah yang datang ini dengan serentak...bantulah aku Ya Allah...aku insan yang lemah...lemah...sangat kerdil dan lemah...bantulah aku dalam menyelesaikan masalah yang mendatang ini dengan jiwa yang tenang...hilangkanlah stress dan gelisah hatiku ini...

Wednesday, September 28, 2011

ALAHAI...SAMA TAPI TAK SERUPA...

Hari ni...alhamdulillah...selamat sudah aku dan kawan aku, Duan, daftar untuk melanjutkan pelajaran untuk peringkat Sarjana...peringkat Master lah tu...

Macam-macam terjadi tau dalam proses nak mendaftar tu...first tu dah jauh merantau dari KK4 ke PPS....Pusat Pengajian Siswazah...kosong lah pulak...tak ada staf...dorang semua pergi ke taklimat untuk pelajar siswazah...post graduate student...terpaksa pulak le kitorang balik dalam keadaan yang sangat terik luar biasa hari ni...

Dah tu...masa nak daftar...time kitorang lah...boleh pulak sistem breakdown...bagi no matrik yang sama kat aku dan kawan aku tu...MKC11018...actually aku nak sangat-sangat no MKC11016...sebab tu tarikh lahir aku...16.11.1988...tapi tak sempat...sebab kawan aku yang lagi satu....Ain...daftar lebih awal dari aku....sedih...tapi tak pe lah...dapat dekat-dekat jugak lah dengan 16 tu...

Harap-harap...dengan bermulanya hidup aku sebagai seorang pelajar siswazah tadi...diberkati, dilindungi, dan dipeliharalah hendaknya aku dunia akhirat...semoga perjalanan aku untuk mendapat satu lagi sijil...pada peringkat sarjana ni...dipermudahkan oleh-Nya...amin...doakan kejayaan aku ye semua...

Ha...lappy aku sekarang ni macam dah ok sikit...dah pulih sikit kot...thanks pada yang mendoakan kesihatan lappy kesayangan aku ni...

Sekian saja posting untuk sama tapi tak serupa ni...terima kasih sebab sudi membaca...

ALAHAI...LAPPYKU SAKIT...

Assalamualaikum kawan-kawan...

Hari ni aku ada berita sedih sikit...lappy aku tengah sakit tenat...nazak dah...dalam beberapa minit on...then dia akan tertutup sendiri...

Wa...macam mana ni...dah lah banyak projek-projek yang bakal menyusul memerlukan khidmat lappy kesayangan aku ni...tapi dia pulak sakit tenat...tension gila...dah lah tengah pokai tahap gaban sekarang ni...tension! tension!

Siapa-siapa yang membaca posting ini harap dapat memanjatkan doa kepada ilahi untuk kesihatan lappy aku...semoga dia pulih seperti sedia kala...dan sentiasa dalam keadaan sejahtera hendaknya...

Lappy...yang sangat banyak berjasa padaku...jangan lah engkau sakit-sakit lagi...aku sedih sangat ni...

Tuesday, September 27, 2011

ALAHAI...SCALING???

Hari ini aku dengan kawan-kawan aku....off day pergi ke bandar...untuk ambil result blood test dengan medical checkup+x-ray...memang kepenatan yang luar biasa aku rasai walaupon bukan jalan mana-mana sangat pon...pelik...tapi benar...huhu...

After semua selesai...sorang member aku ni ajak le pergi klinik gigi kerajaan...katanya nak buat scaling...dah lama tak buat...

Scaling??? Apa benda scaling tu? Ha...memang perak le aku seketika...sebab tak tau scaling tu...

Sebenarnya...scaling gigi tu dia proses untuk membuang kerak-kerak kat gigi...yang degil-degil tu...sepatutnya setiap 6 bulan sekali patut buat...tapi tu lah first time seumur hidup aku pernah buat...teruk kan...

Scaling gigi ni agak menyakitkan lah jugak...depend pada tahap kedegilan dan ketebalan kerak gigi tu...lagi tebal dan degil...lagi lah sakit...sebab lagi susah nak buang...memang pengalaman yang tak kan aku lupakan lah sepanjang umur hidup aku...walaupon sakit sikit tapi lepas tu gigi akan lebih cantik dan sihat...hehe...

So...kawan-kawan...yang belum pernah try scaling gigi...pergi le cuba...kalau kat klinik kerajaan yang aku pergi tadi tu...sebelah dengan wisma negeri Pahang tu...murah saja...kena bayar rm3 saja...kalau kat swasta tak tahu lah...jangan takut-takut ye...try tau...jangan tak try...

Monday, September 26, 2011

ALAHAI...SEDAPNYA ROTI ITU...

Pagi tadi aku mengidam nak breakfast...jadi pergi le ke restoran Safiah kt KK4...nak makan roti canai...

Sambil-sambil tu tengok le drama ulangan Cinta Peah & Kisut kat astro...drama yang berpuluh-puluh kali dah diulang tayang kat channel tu...

Mak Cik Safiah yang tukang buat roti canai tu...sedap weh...hingga menjilat pinggan...tapi tak ada le sampai betul-betul jilat pinggan tu...huhu...just metafora aje...

Roti dia memang sedap...cukup rangup, lembut...yang paling best tu kuah dia...pergh...terangkat...marvelous sangat...sebenarnya ingat dinner tadi nak makan lagi...tapi dia tak buat dah untuk malam...ada pagi saja...

Memang dah terpaut hati untuk breakfast hari-hari dengan roti canai tu...hoho...sebab sedap...so...apa tunggu lagi...kalau yang belum try tu pergi le cuba...

Sunday, September 25, 2011

ALAHAI...BUKAN NAK PUJI TAPI REALITI...

Manusia...manusia...haish...

Tadi...kat kolej kediaman tempat aku menginap ni...ada le buat satu majlis sambutan hari raya...

Konsep dia bagus dan menarik...tapi bagi aku...banyak lagi ralatnya...oleh sifat dan sikap manusia ni...

Contohnya...time gotong royong...punya le sikit orang...sampai berkali-kali AJK dia buat pengumuman...yang paling teruk tu...bukan mintak tolong memasak ke apa...just nak mintak alihkan motosikal sendiri pon susah bagai...haish...nak mintak tolong yang lain-lain tu telah le lagi...serasa aku...ahli PEKA dengan sekreteriat saja kot turun padang...dan segelintir penginap yang peka...mungkin mereka fikir yang mereka dah bayar sebanyak RM5 sudah cukup untuk sekadar datang makan sahaja...tapi aku dikhabarkan bahawa duit itu bakal dipulangkan...dengar khabar-khabar angin sahaja lah...tak tau lah betul atau salah...

Contoh seterusnya...beza yang sangat ketara bila masa penginap-penginap hendak mengambil juadah makanan...antara yang lelaki dan perempuan...lain adab dan tatasusilanya...rasanya pembaca sekalian boleh faham apakah yang ingin diperkatakan...itulah yang nak dipuji tentang wanita/perempuan ni...berbanding lelaki...dalam bab ini...

Itulah...ralat yang ketara yang ingin dikongsi...biasalah...program pertama PEKA KK4...pulak tu program besar...macam-macam lah keralatan yang berlaku...tapi apa pon...semoga sukses dalam program-program yang mendatang...

Sekian dahulu posting dari saya kali ini...wassalam....



Saturday, September 24, 2011

ALAHAI....NASIB KO LE TANDAS....

Tandas...atau lebih gemar dipanggil toilet oleh student...may be sb glamor skit...BI kn...aku tengok sangat kasihan...

Mana tak nye...pengguna-pengguna nye yg sangat-sangat 'berhemat' dan 'berhemah'...dh guna xreti2 nak flush...ape ke pemalas sangat le org skrg nie...pemalas tahap gaban sampai nak flush pon malas...

Nk jirus2 sisa2 buangan yg berselerakan kt area tandas pon malas...apa nak jadi kalau nak buat benda tu pon malas...APA NAK JADI!!!

Sampai bila nak jadi seorang yang pengotor...pengotor...pengotor!!! Bukan ke kebersihan itu sebahagian dari iman...kalau diterjemahkan...kekotoran menyebabkan iman pon tergugat le...setuju tak???

Bila le Malaysia nak maju kalau rakyat2 nye pemalas...even nak flush toilet yang dia sendiri guna...aduhai...malang sungguh negara kita ada warga pemalas sampai macam ni sekali...

Andai kata ada pembaca-pembaca yang sedang membaca ini sebahagian dari manusia yang disebutkan dalam petikan...bawa-bawa lah berubah...jangan pentingkan diri sendiri ye...kita hidup bermasyarakat...

Sekian posting untuk kali ini...wassalam...